Prijs consult Diëtist Bionda bij NCV winactie (4-11-2024)
Bent u lid van de NCV (Nederlandse Coeliakie Vereniging)? Dan kunt u een gratis consult bij diëtist Bionda winnen (of bij 1 van de andere 6 NCV diëtisten die meedoen aan de actie). Zie www.ncv.nl/prijzen-loterij voor de winactie (vanaf 5 december tot 9 januari). Deze loterij is ter ere van het 50-jarige bestaan van de NCV en de trekking is op 13 januari. Dus: doe mee en win! Er zijn ook diverse andere interessante prijzen te winnen.
Voeding en dementie (01-11-2024)
Uit de post-hbo studie 'Dementie en voeding' blijkt dat er geen hard bewijs is voor curatieve effecten (genezende effecten) van voeding. Preventie, dus het voorkomen van, weliswaar met voeding als belangrijk onderdeel, lijkt vooralsnog de enige remedie. Spreker A. van Soest (PdD-kandidaad voeding en cognitieve veroudering, Wageningen Universiteit) vertelt dat ongeveer 60% van het risico op dementie wordt bepaald door leeftijd, geslacht en genen. De overige 40% is 'aanpasbaar'. Zo blijkt de consumptie van koffie, vis, zeevruchten, groenten en fruit een preventief effect te hebben op hersenoudering. Vooral het beperken van dierlijke producten (zuivel, waaronder kaas en vlees) lijkt een gunstig effect te hebben op het voorkomen van dementie. Als je kijkt naar eetpatronen, lijken het mediterrane of het MIND-eetpatroon een gunstig effect te hebben. Tot slot, behalve voeding, zijn binnen de leefstijl ook andere dingen belangrijk zoals voldoende beweging, niet roken (roken verhoogt het risico op dementie), hersentraining en aandacht voor sociale activiteiten.
Strengere regels voor waarschuwing kruisbesmetting allergenen (29-05-2024)
Vanaf 1 januari 2024 geldt er een nieuw wettelijk allergenenbeleid in Nederland. Hierin staan regels voor het op het etiket waarschuwen voor kruisbesmetting, de zogenoemde Precautionary Allergen Labelling (PAL). Een PAL mag alleen nog gebruikt worden als er aantoonbaar sprake is van een risico, dit is o.a. om overmatig gebruik van PAL tegen te gaan. Alle etiketten moeten voor 1 januari 2026 zijn aangepast. Er mag vanaf dan alleen gewaarschuwd worden voor kruisbesmetting bij een reëel risico. Als een PAL zoals in het verleden te vaak gebruikt wordt, gaan consumenten twijfelen aan de geloofwaardigheid ervan. Een PAL mag voortaan alleen worden gebruikt als blijkt dat er – ondanks preventieve maatregelen – een risico bestaat voor allergische mensen / mensen met coeliakie. De kruisbesmetting treedt dan aantoonbaar op en overschrijdt een veilige grens. Nieuw in deze aanpak is dat niet alleen aangegeven staat wanneer een PAL gebruikt moet worden, maar ook wanneer een PAL niet gebruikt mag worden. Het is de bedoeling dat bedrijven een waarschuwing van het etiket halen als er geen aantoonbaar risico is. Ze hebben daarvoor de tijd tot 1 januari 2026. Een PAL mag dus niet meer gebruikt worden “voor de zekerheid” of omdat “kruisbesmetting niet uitgesloten kan worden”.
Kinderobesitas: 100.000 kinderen in NL met obesitas (01-05-2024)
Zowel het aantal volwassenen als kinderen met obesitas stijgt. Prof. dr. Erica van den Akker waarschuwt voor dreigende crisis in de gezondheidszorg als gevolg hiervan. Recente cijfers van het CBS laten zien dat 12 procent van de Nederlandse kinderen te zwaar is en 4 procent lijdt aan obesitas. Sinds de opening van de obesitaspolikliniek in 2014 wordt een toename van 400 procent gezien. En de meestse kinderen met obesitas worden volwassenen met obesitas. De kennis over obesitas is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Obesitas is niet alleen een kwestie van te veel eten en te weinig bewegen, het is een ziekte waarbij de hormoonhuishouding van kinderen ontregeld raakt. Factoren als bewerking van voedsel, geraffineerde suikers, voedseladditieven, medicijnen, stoffen in het milieu, het microbioom en epigenetica kunnen allemaal een rol sprelen in de verstoring van hormoonsystemen. Van den Akker licht toe dat zodra obesitas zich ontwikkelt, de hormoonbalans verstoord raakt en het lichaam in een staat van vetopslag terechtkomt. Dit maakt het moeilijk om de ziekte te keren, tenzij er zeer vroeg wordt ingegrepen. Van den Akker raadt aan bij kinderen met overgewicht zo vroeg mogelijk te starten met leefstijlinterventie. Anders dan ouders vaak denken, groeit een kind er niet vanzelf overheen. Op dit moment telt Nederland al 100.000 kinderen met obesitas. Dat heeft ernstige gevolgen voor de gezondheid en de gezondheidszorg. Van den Akker ziet obesitas dan ook als een groot maatschappelijk probleem dat met spoed aangepakt moet worden. Hierin ziet ze ook een belangrijke taak voor de overheid. Die moet zorgen voor maatregelen die de leefomgeving gezonder maken. Zolang ongezonde producten vele malen goedkoper zijn dan goede voeding, blijven de verleidingen overal aanwezig.
Samenwerking Diëtistenpraktijk Bionda en Beweegmakelaar Rob van der Linden (10-04-2024)
Een beweegmakelaar is iemand die mensen helpt bij het vinden van passend en bestaand beweegaanbod in de buurt (Land van Cuijk) en helpt bij het leggen van contacten tussen vraag en aanbod op sport- en beweeggebied. Als diëtist Bionda merkt dat beweging een punt van aandacht is bij het behalen van uw gezondheidsdoelen kan diëtist Bionda voorstellen om de expertise van de beweegmakelaar in te schakelen. De beweegmakelaar neemt dan contact met u op en kan telefonisch, op kantoor of bij u thuis advies geven. Zo kunnen we elkaars krachten bundelen zodat u uw gezondheidsdoelen gaat behalen!
Nutriscore (08-04-2024)
Op https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/voeding/nieuw-voedselkeuzelogo-nutri-score is een filmpje te zien over de nutriscore. De Nutri-Score is vooral handig bij voedingsmiddelen die niet in de Schijf van vijf staan. Zoals sauzen, frisdranken, koeken, pizza's en snacks. Voor een gezond voedingspatroon blijft het advies om de Schijf van Vijf te gebruiken. De Nutri-Score vervangt de Schijf van Vijf namelijk niet. Producten met eiwit, vezels, fruit, groenten en peulvruchten krijgen een hogere Nutri-Score. En een lagere score door een hoog energiegehalte (kcal), suikers, verzadigd vet en zout. Heeft een product een donkergroene Nutri-Score A, dan heeft het een betere samenstelling dan een zelfde soort product met een oranje Nutri-Score D. De Nutri-Score gaat niet om gezond of ongezond. Het gaat om een betere samenstelling van een product. De Nutri-Score vergelijkt dezelfde soort producten. De Nutri-Score laat zien welk product een betere samenstelling heeft. Een D of E wil dus niet zeggen dat het product gezond of ongezond is. Het betekent dat het product een minder goede samenstelling heeft dan dezelfde soort producten met een Nutri-Score C, B of A.
Wereld Obesitas Dag (04-03-2024)
Ruim een derde van de 20-plussers in Nederland heeft wel overgewicht, maar geen obesitas. Samen met de 16 procent die wel lijdt aan obesitas is iets meer dan de helft van alle Nederlanders vanaf 20 jaar te zwaar. Begin jaren 80 was dat 33 procent. Er zijn vele verschillende (mede) veroorzakers van overgewicht en obesitas aan te wijzen. Zo zijn er genetische (erfelijke aanleg), ontwikkelings-, gedrags- en omgevingsfactoren die een rol spelen. Daarbij kan onder andere medicijngebruik, stofwisselingsziekten, slaapgebrek, stress en vele andere factoren invloed hebben op het gewicht. Op de website checkoorzakenovergewicht.nl kunt u hier meer over lezen en dit bespreekbaar maken met uw arts of diëtist.
Hoge indicentie slokdarmkanker in Nederland: de rol van preventie (31-01-2024)
In Nederland komt slokdarmkanker vaker voor dan in andere Europese landen, vooral bij mannen. Chronisch brandend maagzuur door overgewicht is hierin een belangrijke risicofactor. De Maag Lever Darm Stichting roept daarom in de Week van de Slokdarmkanker op tot een gezonde leefstijl. Er zijn verschillende risicofactoren bekend voor slokdarmkanker. Leefstijl heeft een grote invloed: met name overgewicht, eenzijdige en ongezonde voeding, roken en een hoge alcoholinname. Judith Honing, MDL-arts bij Erasmus MC in Rotterdam: ‘Overgewicht kan een oorzaak zijn van brandend maagzuur. Mensen bij wie de slokdarm jarenlang te veel wordt blootgesteld aan maagzuur kunnen verandering van het weefsel in de slokdarm krijgen.’
Bijeenkomst Kind naar Gezonder Gewicht (30-01-2024)
Op deze bijeenkomst van GGD Hart voor Brabant werd het nieuwe programma Kind naar Gezonder Gewicht toegelicht. Kind naar Gezonder Gewicht is een aanpak voor kinderen en jongeren met overgewicht / obesitas en hun gezinnen. Samen met een vaste contactpersoon (de centrale zorgverlener) wordt 2 jaar gewerkt aan het zich prettiger voelen en een gezonde leefstijl krijgen van het kind (2-18 jaar). Het is een aanpak waarbij deelnemers zelf bepalen welke doelen zij belangrijk vinden. De centrale zorgverlener bespreekt samen met het gezin wat er allemaalt speelt in het gezin en wat invloed heeft op de leefstijl. Denk aan bijvoorbeeld de thuissituatie, financiële situatie of iets wat op school speelt (denk aan pesten/moeilijk concentreren). Soms is het nodig om samen te werken met een andere professional, zoals een maatschappelijk werker, fysiotherapeut, sportcoach of kinderdiëtist. Ook kinderdiëtist Bionda kan tijdens de begeleiding van een kind/jongere met overgewicht/obesitas, in overleg met u, een aanmelding doen voor gratis deelname aan Kind naar Gezonder Gewicht.
Diëtist Bionda volgt de post HBO studie Diarree en obstipatie (winter/voorjaar '2023-'2024)
Diarree en obstipatie zijn vervelende klachten die bij mensen van alle leeftijden voorkomen. De oorzaak is niet eenvoudig te achterhalen. Die kan liggen in de voeding, in het maagdarmkanaal, in effecten van medicatie of bijvoorbeeld psychische littekens. Deze studie biedt de achtergronden en passende interventies door de diëtist. Hierdoor zal diëtist Bionda u bij diarree of obstipatieklachten nog beter kunnen begeleiden.
Diëtist Bionda over herregistratie Kwaliteitsregister Paramedici (04-12-2023)
Niet iedereen mag zich zomaar logopedist, ergotherapeut, diëtist of één van de andere beschermde paramedische beroepstitels noemen. Daarvoor moet je de juiste opleiding hebben gevolgd. En om te laten zien dat een paramedicus je écht de beste zorg kan geven, heeft hij of zij zich ingeschreven in het Kwaliteitsregister voor Paramedici. Inschrijving betekent: het juiste diploma, genoeg werkervaring en deskundigheid op peil houden door blijven bijscholen en ontwikkelen. Diëtist Bionda staat al vanaf 2009 in het Kwaliteitsregister. Kijk voor meer informatie op www.kwaliteitsregisterparamedici.nl.
Uitleg over de Nutriscore (28-06-2023)
Hoe kunnen ongezonde voedingsmiddelen, als een diepvriespizza en cola, een Nutri-Score A of B hebben, terwijl gezonde producten als olijfolie en gerookte zalm slechts C of D scoren? In een video (https://www.youtube.com/watch?v=i3Sj3HM43u4) van Universiteit van Nederland legt voedingswetenschapper Alie de Boer van Maastricht University dit duidelijk uit. De video duurt slechts 5 minuten. Met een weegschaal maakt De Boer inzichtelijk hoe het algoritme negatieve ingrediënten als zout, suiker en verzadigd vet “afweegt” tegen positieve ingrediënten als groenten, vezels en eiwitten. Door een diepvriespizza te beleggen met groenten, kan een fabrikant de Nutri-Score bijvoorbeeld opkrikken. Samengevat: de Nutri-Score houdt geen rekening met porties want vergelijkt per 100 g / 100 ml, ook is de Nutri-Score niet verplicht en staat dus niet op alle voedingsmiddelen waardoor vergelijken lastig kan zijn en tot slot wordt bij de Nutri-Score alleen gekeken naar de voedingswaarde van een product, niet hoe gezond een product zelf eigenlijk is. Nutri-Score is volgens De Boer dus zeker niet het perfecte hulpmiddel bij het kiezen van gezonde voeding: ‘Als je alleen producten met een Nutri-Score A zou eten, eet je niet per se gezond.’ Eigenlijk zegt de Nutri-Score niets over de gezondheid van een product, maar vooral over de samenstelling ervan. De Boer adviseert het label vooral te zien als hulpmiddel bij de gezondste keuze binnen een productcategorie: ‘Als je een diepvriespizza wilt kopen, neem er dan liever eentje met een A-label dan met C of D.’
Nascholing coeliakie en kruisbesmetting (11-05-2023)
Tijdens de nascholing voor gespecialieerde coeliakie diëtisten, georganiseerd door de NCV (Nederlandse Coeliakie Vereniging) werden de nieuwste onderzoeken over kruisbesmetting in de keuken gepresenteerd. Hierbij kwamen de volgende thema's aan bod: welke snijplank kun je het beste gebruiken (glas, plastic, hout) en hoe schoon te maken (koud of warm water, met of zonder zeep, vaatwasser). Ook de nieuwste inzichten over het gezamenlijk of apart gebruiken van een tosti-ijzer en frituurpan en airfryer werden gepresenteerd. Tot slot werd ingegaan op jodiuminname bij coeliakie. Dit is voor alle mensen in Nederland een aandachtspunt, omdat men minder brood is gaan eten, het zoutgehalte in brood geminderd is en omdat bakkerszout niet meer verplicht is. Ook voor mensen met coeliakie een belangrijk punt van aandacht waar uw diëtist bij kan helpen.
Gepersonaliseerde voeding op basis van stofwisseling lijkt effectief (11-01-2023)
Mensen met spierinsulineresistentie hebben meer baat bij een vetarme, eiwitrijke en vezelrijke voeding (veel zuivel, noten, groenten en volkoren producten), terwijl bij leverinsulineresistentie veel enkelvoudig onverzadigde vetzuren gunstig zijn (veel olijfolie en noten). Dat blijkt uit onderzoek onder leiding van Maastricht UMC+. Volgens de onderzoekers is hiermee voor het eerst wetenschappelijk aangetoond dat een gepersonaliseerd voedingspatroon, gebaseerd op iemands stofwisselingsprofiel, tot een betere gezondheid kan leiden. Volgens de onderzoekers is dit een belangrijke stap richting effectievere voedingsinterventies die gericht zijn op het verbeteren van de gezondheid en voorkomen van chronische ziekten. Deze stofwisselingstypes kunnen bepaald worden op basis van een eenvoudige glucosetest. Dit biedt perspectief voor toepassing in de praktijk binnen afzienbare tijd.
Webinar overgewicht.tv (13-12-2022)
Op www.overgewicht.tv zijn interessante video's en live-uitzendingen te volgen waar experts en ervaringsdeskundigen je alles vertellen over de dilemma's en oplossingen bij overgewicht en obesitas.
Week tegen ondervoeding 7-11 november (19-10-2022)
Het Kenniscentrum Ondervoeding initieert in 2022 voor het eerst de Week tegen ondervoeding in Nederland en sluit daarmee aan bij de Europese Malnutrition Awareness Week. Dit initiatief willen ze de komende jaren doorzetten, zodat er met elkaar een sterke vuist gemaakt kan worden tegen ondervoeding bij ziekte en ouder worden. Het is belangrijk om in grote getalen aandacht te vragen voor het probleem ondervoeding. Uit onderzoek blijkt dat van de ouderen in Nederland die thuiszorg ontvangen maar liefst 15 tot 30% van de patiënten ondervoed is. Deze landelijke aandacht helpt mee om de bewustwording te vergroten en signalering, screening en behandeling van ondervoeding in Nederland te verbeteren.
Nascholing 'ondervoeding bij ouderen' (11-10-2022)
Diëtist Bionda volgt regelmatig fysieke en online bijscholingen op het gebied van voeding en diëtetiek. De scholing over ondervoeding bij ouderen is ook in een welvarend land als Nederland van cruciaal belang. Van de thuiswonende ouderen boven de 75 jaar is namelijk één op de vijf ondervoed. In verpleeghuizen is 15 tot 20% van de bewoners ondervoed. Ondervoeding gaat gepaard met een afname van lichaamsgewicht en spiermassa met gevolgen voor de gezondheid en kwaliteit van leven. De scholing omvat praktijkvoorbeelden hoe er gescreend kan worden op ondervoeding en gaat in op de rol van eiwitkwalititeit bij het behoud van spiermassa.
Diëtistenpraktijk Bionda doet mee aan klantervaringsonderzoek van Qualiview (16-05-2022)
Sinds april kunt u als cliënt een klantervaringsonderzoek aangeboden krijgen. Uw diëtist informeert u hierover en vraagt of u hieraan mee wilt doen. Door een klantervaringsonderzoek in te vullen helpt u mee om de kwaliteit van zorg te verbeteren en beter af te stemmen op uw wensen. De vragen gaan over de omgang met uw zorgverlener, kwaliteit van de behandellocatie, uitleg en informatievoorziening en effect van uw behandeling. De eerste maand bleek Diëtistenpraktijk Bionda gemiddeld een 9.2 als rapportcijfer te ontvangen.
Diëtist speelt vitale rol bij diabetes mellitus 2 (oudersdomssuikerziekte) (02-04-2022)
Diëtisten zouden standaard betrokken moeten worden bij de begeleiding van ouderen met diabetes type 2. Een systematische review geeft wetenschappelijke onderbouwing dat een interventie door een diëtist leidt tot verbetering in glycemische controle (verlaging van de bloedsuikerwaarden zoals HbA1c), gewichtsmanagement, cardiovasculaire uitkomsten (hart- en vaatziekten) en mogelijke comorbiditeiten (het tegelijkertijd hebben van 2 of meer aandoeningen). Daarnaast heeft begeleiding door een diëtist een gunstige invloed op de zelfzorg en medicatiegebruik. Tot slot blijkt de betrokkenheid van een diëtist ook kostenefficiënt: ziekenhuisopnames bleken korter.
Corona maatregelen:
Diëtistenpraktijk is weer open op alle locaties vanaf vrijdag 4 febuari 2022.
Coeliakie podcasts (08-02-2022)
Diëtistenpraktijk Bionda is reeds jaren een in coeliakie gespecialiseerd diëtist en lid van de NCV (Nederlandse Coeliakie Vereniging). Sinds augustus 2021 maakt de NCV interessante podcasts. Men gaat in gesprek met artsen, onderzoekers, (kinder)diëtisten en leden en vrijwilligers van de NCV. Zo zijn er podcasts over glutenvrij de zomer doorkomen, speciale podcasts voor kinderen en tieners met volop praktische tips en trucs, waarom je coeliakie krijgt en vanaf 8 februari een nieuwe podcast over 'kan sporen bevatten van gluten'. Veel luisterplezier.
Diëtistenpraktijk Bionda adviseert Kinderdagverblijf de Kei (25-01-2022)
Diëtistenpraktijk Bionda is al jaren betrokken bij het voedingsbeleid van Kinderdagverblijf de Kei. Opnieuw is er gekeken naar de huidige inzichten wat je baby's, peuters en kleuters bijvoorbeeld kunt aanbieden als gezonde en lekkere belegsoorten en tussendoortjes. Hartstikke belangrijk om te investeren in de allerkleinsten. Jong geleerd is oud gedaan!
Corona maatregelen (24-01-2022)
Momenteel zijn de consulten telefonisch / via beeldbellen i.v.m. het thuiswerkadvies tijdens de huidige hoge corona besmettingsgolf. Indien u een afspraak gepland heeft staan, heeft u hierover een e-mail ontvangen. Wandelconsulten zijn wel fysiek mogelijk op de locatie in Mill.
Nascholing Chrono-nutrition: Je bent wat en wanneer je eet (16-11-2021)
Diëtist Bionda heeft een webinar over Chrono-Nutrition gevolgd waarin werd gesproken over hoe je kennis over chrono-nutrition kunt inzetten in het grotere plaatje van leefstijladviezen. Chrono-nutrition is de verzamelnaam voor wanneer, hoe vaak en hoe regelmatig we eten en wat dat voor ons lichaam betekent. Denk bijvoorbeeld aan mensen die op onregelmatige dagen en op wisselende tijden werken (nachtdiensten of ploegendiensten). Hiervan is bekend dat het ziekteverzuim (o.a. darmklachten, overgewicht, diabetes mellitus, griep, burn-out) hoger is dan gemiddeld.
Consulten weer live op alle locaties (16-08-2021)
Vanaf 16 augustus kan ik u weer ontvangen op de locaties Mill, Haps en Wanroij. Mocht u liever een beeldbel-, telefonisch- of wandelconsult plannen, behoort dit natuurlijk ook tot de mogelijkheden.
Resultaten onderzoek naar gewichtstoename na gewichtsverlies (02-06-2021)
Tijdens het VoedingNL21 congres 'Vet en metabole gezondheid' werd een onderzoek over gewichtsverlies gepresenteerd. Er werd gekeken wat er gebeurde met het vetweefsel als iemand gewicht verliest. Ze ontdekten dat het kleiner worden van vetcellen bij afvallen leidt tot stressreacties en ontstekingsreacties in de vetcellen. Hierdoor neemt de capaciteit om vet op te nemen toe en wordt de vetverbranding geremd. Het lichaam maakt zich als het ware klaar om weer vet op te nemen in de vetcellen. Men ontdekte ook dat het herstellen van de stressreacties in de vetcellen verschilt tussen mensen. Mensen met meer tekenen van stress in de vetcellen bleken ook degene te zijn die het meest in gewicht aankwamen na afvallen. En mensen waarvan de vetcellen snel herstellen van stess, blijken juist beter op gewicht te blijven. Dit resultaat betekent dat je kunt voorspellen wie na gewichtsverlies weer aankomt en wie niet. Maar het testen van stressreacties in vetcellen is nog niet beschikbaar voor de dagelijkse praktijk. Diëtist Bionda gaat na het behalen van uw streefgewicht nadrukkelijk in op hoe ervoor gezorgd kan worden met tips en trucs om het behaalde gewicht te behouden.
Waarom zijn groenten en fruit belangrijk voor kinderen? (07-06-2021)
Kinderen eten nog steeds te weinig groenten en fruit, dat is zorgelijk omdat groenten en fruit bijdragen aan een goede gezondheid. In een circa 10 minuten durende youtube video (https://www.youtube.com/watch?v=wkFI7Dp0JlU) kunt u wetenschappelijke inzichten en praktische tips zien. Zo hebben kinderen van 0-4 jaar relatief gezien 4-7 keer meer nodig aan energie, eiwit, vitamine D, ijzer, calcium, jodium en zink. Uit de voedselconsumptiepeiling blijkt dat kinderen tussen 1-3 jaar veel producten buiten de schijf van 5 eten en naast te weinig groenten en fruit ook te weinig visvetzuren, vezels, ijzer en vitamine D binnen krijgen. Enkele gevolgen zijn ijzertekorten (bij 18% van de 1-3 jarigen), obstipatie (ongeveer 100.000 kinderen hebben hier last van) en overgewicht (bij 15% van de 4-20 jarigen). Wat kun je als ouder doen om je kind voldoende groenten te leren eten? Stimuleer de smaakontwikkeling door als moeder tijdens de zwangerschap en het geven van borstvoeding gevarieerd en veel groenten te eten. Geef daarna vanaf 4 maanden groenten aan je baby en laat kinderen tot wel 15x proeven. Tot slot is voldoende slaap belangrijk voor kinderen.
Obesitasbehandeling specifieker door vaststellen fenotypes (01-05-2021)
Bij de behandeling van obesitas zou meer aandacht moeten zijn voor de oorzaak ervan. Door vast te stellen tot welk fenotype iemand behoort, kan het aantal mensen dat goed reageert op een behandeling van obesitas toenemen. Er zijn 4 fenotypes ontdekt: 'hongerige hersenen' (abnormale verzadiging), 'hongerige buik' (abnormale postprandiale verzadiging), 'emotionele honger' (hedonisch eten), en 'langzame verbranding' (abnormale energieverbranding in rust). Zo'n 85% van de mensen behoorde tot 1 of 2 fenotypes in het onderzoek. De behandeling o.b.v. fenotypes bestond uit medicatie, aangevuld met onder andere een leefstijlinterventie en/of een operatie. Hoewel er volgens onderzoekers geen eenvoudige oplossing is voor obesitas, lijkt door middel van het vaststellen van een fenotype de best passende behandeling gekozen te kunnen worden. Een beperking is dat het onderzoeken tot welk fenotype iemand behoort een tijdrovend proces is, hopelijk zal dit in de toekomst met bloedonderzoek kunnen.
Het helpende bord: om kinderen ongemerkt meer groenten te laten eten (09-04-2021)
Het nieuwe 'helpende bord' lijkt een normaal bord, maar is het niet. In het bord zijn subtiele nudgingtechnieken verwerkt, zoals een witter dan wit kuiltje. Hierdoor gaan kinderen - onbewust- meer groente eten. Kinderen in Nederland eten dagelijks ongeveer 73 gram groente per dag. Terwijl de gezondheidsrichtlijnen tussen 100 en 150 gram per dag adviseren. Om ouders te helpen die aanbeveling te halen, ontwikkelde HAK samen met de WUR het 'Helpende bord'. Dit bord is rond, van keramiek (in plaats van een plastic felgekleurd bord), groter dan een kinderbord, er zit een verdieping/kuiltje in voor de groenten en is extra wit waardoor kinderen ongemerkt meer groenten eten. Te koop bij de Bijenkorf of online via www.hak.nl/hethelpendebord voor 12,95 euro.
Bijscholing ACT (09-12-2020)
In deze interessante webinar van gepromoveerd psycholoog Dr. Heidi Stiegelis heeft diëtist Bionda de basis beginselen van ACT geleerd. ACT (Acceptance and Commitment Therapy) is een wetenschappelijk onderbouwde vorm van gedragstherapie. Binnen ACT wordt er vanuit gegaan dat je in je leven onvermijdelijk op allerlei hindernissen (moeilijke emoties, vervelende gedachten, onaangename lichaamsgewaarwordingen) stuit, die je verhinderen je dromen waar te maken. ACT reikt hulpmiddelen en tecknieken aan om daarmee om te gaan. Het doel hiervan is om er niet meer zo door opgeslokt te worden, zodat er meer energie overblijft voor de waardevolle dingen in jouw leven. Aangezien eten gedrag is, kan Bionda de nuttige tips uit deze scholing gebruiken om gedragsverandering beter in gang te zetten bij haar cliënten.
Coeliakie nieuws (23-11-2020)
Tijdens een nascholing voor de gespecialiseerde coeliakie diëtisten werd duidelijk dat er een nieuwe definitie is voor coeliakie: 'Coeliakie is een auto-immuunziekte die uitgelokt wordt door de inname van gluten en komt alleen voor bij mensen met een erfelijke aanleg. Door het eten van gluten ontstaan voornamelijk ontstekingsreacties in de dunne darm. Maar de ziekte kan zich overal in het lichaam uiten zoals in de huid, gewrichten en hersenen. De ziekte wordt gekarakteriseerd door de genen HLA-DQ2 en/of HLA-DQ8, verschillende symptomen, specifieke antistoffen in het bloed en een ontsteking in de dunne darm.
Vanaf 17 November weer live consulten (11-11-2020)
Tijdens de semi-lockdown vanaf oktober heeft Diëtistenpraktijk Bionda enkele weken indien mogelijk zoveel mogelijk consulten telefonisch uitgevoerd. Gezien de huidige daling van het aantal corona besmettingen start Bionda komende week weer met live consulten op alle locaties (Mill, Haps en Wanroij). Mocht u toch liever een telefonisch consult inplannen, dan is dit natuurlijk ook mogelijk. Neem dan even contact op (telefonisch of via mail).
Boekrecentie 'Ontpillen, gezonder leven, minder pillen' (10-11-2020)
Diëtist Bionda heeft het boek 'Ontpillen' van Dr. David van Bodegom gelezen. Deze bekende dokter van o.a. het tijdschrift Zin en diverse Podcasts schreef dit boek in 2018 nadat hij overtuigd was dat er met leefstijl veel winst te halen voor de gezondheid en nadat hij stopte met het voorschrijven van pillen. In dit boek lees je 5 redenen om te ontpillen en vervolgens komen 14 ziektebeelden aan bod waarbij je (deels) kunt ontpillen (stop niet zonder overleg met uw arts met uw medicatie!) en hoe je dit kunt bereiken. Voorbeelden van hoofdstukken zijn: hoge bloeddruk, suikerziekte, hoog cholesterol, obstipatie, dementie en maagzuurklachten. Deze reeds bekende materie voor Bionda is naar verwachting voor veel cliënten interessante materie en dus een aanrader om te lezen.
Scholing Duurzame en gezonde voeding (02-11-2020)
Een duurzamer en gezond voedingspatroon is meer plantaardig en heeft een focus op lokale seizoensproducten. Daarnaast is het belangrijk zo min mogelijk voedsel te verspillen, alleen duurzame vis te eten, minder vlees te eten (vooral rood en bewerkt vlees) en minimaal bewerkte en nutrientrijke producten te kiezen zoals groenten, fruit, noten, pinda's, peulvruchten etc. Voor volwassen zijn het eten van vlees en zuivel het meest belastend voor het milieu, maar ook zuivel, dranken en bewerkte producten zoals gebak en snacks. Diëtist Bionda probeert zoveel mogelijk rekening te houden binnen te mogelijkheden, passend in het dieet. Bijvoorbeeld door tips te geven welke groenten- en fruitsoorten seizoensproducten zijn, hoe te koken met 'kliekjes' en met verse minder bewerkte producten te koken en door minder vlees en evt. frequenter vegetarisch te eten.
Tijdens semi-lockdown: tijdelijk telefonisch consult indien mogelijk (21-10-2020)
Tijdens de semi-lockdown (vooralsnog tot 10 november) zal diëtist Bionda vervolg consulten zoveel mogelijk door laten gaan in de vorm van telefonische consulten. Hierover zult u een e-mail of telefoontje ontvangen. Indien een consult op locatie noodzakelijk of zeer gewenst is, zoals bij een intake consult, wordt er met u overlegd over de mogelijkheden. U wordt dan dringend verzocht een mondkapje te dragen. Wij hopen op uw begrip hiervoor.
Nieuw onderzoek naar overgewicht en COVID-19 (09-09-2020)
In een nieuw onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) wordt uitgezocht waarom coronapatienten met overgewicht zo vaak op de IC belanden. Er wordt gekeken of buikvet en leptine de oorzaak zijn van een ernstiger verloop van COVID-19. Ook wordt onderzoek of het het flavonoide resveratrol als geneesmiddel kan worden ingezet. Uit onderzoek blijkt dat overgewicht voorkomt bij 77 procent van de coronapatienten die op een Nederlandse IC zijn behandeld. Mensen met overgewicht hebben 44 procent meer kans om te overlijden aan COVID-19, en dat loopt op tot een bijna 80 procent grotere kans bij mensen met ernstige obesitas. De veronderstelling is dat het vetweefsel, met name het buikvet, de oorzaak is van het ernstige beloop van COVID-19. Buikvet produceert namelijk stoffen als leptine, die de ontstekingsreacties kunnen versterken, onder andere in de longen.
Gratis online coeliakie lezingen voor NCV leden (07-09-2020)
Als gespecialiseerd Coeliakie-diëtist wijs ik de coeliakie cliënten en familieleden graag op de gratis online coeliakie lezingen in de week van 28 september t/m 2 oktober a.s. In de gratis (voor NCV leden) lezingen komen in coeliakie gespecialiseerde artsen, diëtisten en wetenschappers aan het woord over bijvoorbeeld de glutenpil, afvallen en coeliakie, glutenvrij uit eten en vroege opsporing van coeliakie bij kinderen. Ook kunnen kinderen vragen stellen aan een kinderarts. Opgeven kan via www.ncv.nl.
Oranje of Rood gebied geweest? (01-08-2020)
I.v.m. de coronamaatregelen dient u de afspraak telefonisch of per mail te verzetten indien u onlangs in een oranje of rood gebied bent geweest en in thuisisolatie hoort te zijn. U kunt de afspraak tot uiterlijk 1 werkdag van tevoren kosteloos wijzigen. De afspraak kan ook omgezet worden in een telefonische of mail afspraak. Wij rekenen op uw medewerking.
Dietistenpraktijk weer open vanaf 25 mei na COVID 19 (18-05-2020)
Paramedici zoals diëtisten mogen weer cliënten ontvangen, dus ook diëtist Bionda opent haar praktijken in Mill, Haps en Wanroij vanaf 25 mei. Wij hebben diverse voorzorgsmaatregelen genomen: desinfectie bij binnenkomst en vertrek, geen handen schudden, zo mogelijk zelfstandig metingen doen, aparte uitgang op de locatie Mill, afstand houden van 1,5 meter, na iedere cliënt desinfectie van stoel/tafel/deurbel en de diëtist opent en sluit de deuren. U bent van harte welkom (op afspraak), mits u geen klachten heeft (neusverkoudheid, loopneus, hoesten, kuchen, niezen, keelpijn, verhoging of koorts, moeheid, kortademigheid, hoofdpijn, oogonsteking en/of je ziek voelen en/of diarree). Indien u klachten heeft, hierover twijfelt of toch liever een telefonisch of mail consult heeft, kunt u contact opnemen met de praktijk. U kunt de afspraak tot uiterlijk 1 werkdag van tevoren kosteloos wijzigen. Wij rekenen op uw medewerking.
Scholing Krachtige nazorg COVID 19 (06-05-2020)
Diëtist Bionda heeft vandaag de online webinar 'Krachtige nazorg bij COVID 19' gevolgd. Hier kwamen diverse onderwerpen aan bod zoals klachten bij COVID 19 en samenwerking met andere (para)medici zoals fysiotherapeut, poh's, huisartsen, ergotherapeut etc. Daarnaast is Diëtist Bionda aangesloten bij de zorgverlenersapp Siilo waardoor er korte lijnen zijn om beveiligd te overleggen met andere (para)medici. Zo kunnen we met zijn allen de mensen die COVID 19 hebben (gehad) optimaal ondersteunen in het herstel zowel lichamelijk als psychisch.
Corona virus update (22-04-2020)
De spreekuren bij Diëtistenpraktijk Bionda zullen t/m woensdag 20 mei telefonisch plaatsvinden i.v.m. het corona virus. Alle reeds geplande afspraken zullen telefonisch plaatsvinden. Wij proberen u op de afsproken tijd te bellen, in ieder geval op dezelfde dag waarop de afspraak gepland staat. Wij hopen op uw begrip hiervoor. Voor nieuwe afspraken kunt u bellen of een mail sturen.
Samenwerking Fysiotherapie Mill: revalidatie Corona patiënten (21-04-2020)
Diëtistenpraktijk Bionda werkt samen met Fysiotherapie Mill bij hulp aan (ex)-Corona patiënten. Door een combinatie van klachten en extreme vermoeidheid zijn patiënten vaak te ziek om te eten en is er hulp nodig bij het eten. Dit geldt voor alle leeftijdsgroepen. Vroege evaluatie van de voedingstoestand, het functioneren van het maagdarmkanaal, het risico op aspiratie en tijdig starten van dieetbehandeling blijkt belangrijk voor de prognose van de patient. Bij ontslag uit het ziekenhuis zijn de patienten in verhouding tot andere patienten meer spiermassa verloren. Samen met de longfysiotherapeut van Fysiotherapie Mill (Marja Vos) helpt diëtist Bionda deze (ex)-Corona patiënten om hun behandeldoelen te behalen.
Actief blijven tijdens de Corona tijd (08-04-2020)
Hoe blijf je actief tijdens de Corona tijd? Dit kan op diverse manieren. Denk aan meedoen met Nederland In Beweging op de televisie (dagelijks om 5.55 u op NPO 1 en 9.10 u op NPO 2, maar opnemen en terugkijken op een door u gewenst tijdstip kan ook), huur / leen of koop een (nieuwe of 2e hands) hometrainer / crosstrainer / roeiapparaat en/of trapfiets. Maar ook bewegen in de huiskamer of in de tuin of op het balkon met gewichtjes (gemaakt van met water gevulde frisdrankflessen) of opdrukken en buikspieroefeningen (kijk eens op www.youtube.com voor inspiratie, zoek op workout / buikspieroefeningen). Denk ook eens aan dansen zoals zumba (kijk eens op www.youtube.com voor inspiratie). Voor de 50+'ers is er een mooi programma vanuit de SWOM op internet: https://www.50plusmill.nl/beweeg-mee-met-marion-paters/.
Voedingsbehandeling bij COVID 19 (07-04-2020)
Diëtist Bionda heeft een online les gevolgd (ontwikkeld door onderzoekers van Amsterdam University of Applied Sciences en Amsterdam UMC) over de voedingsbehandeling bij COVID 19 (Corona virus). Hieruit blijkt dat door klachten die kunnen optreden bij COVID 19 (zoals vermoeidheid bij eten, verminderde eetlust, wegvallen van smaak, misselijkheid, braken en buikpijn) ondervoeding kan ontstaan. Ook door inactiviteit, ontstekingen en verlies van spiermassa is het risico op ondervoeding groter. Bij langdurig bedlegerig zijn, zoals tijdens een ziekenhuisopname, verlies je al snel kilo's spiermassa per week wat veel gevolgen kan hebben voor de gezondheid. De mogelijke gevolgen van ondervoeding zijn verminderde conditie, verminderde wondgenezing, verhoogde kans op doorligwonden, verhoogde kans op complicaties en infecties, verhoogde sterftekans en verminderde kwaliteit van leven. Schakel daarom de diëtist in, dat kan momenteel telefonisch, een verwijsbrief is niet nodig. De diëtist kan u helpen met energie- en eiwitverrijkte adviezen en zo nodig medische voeding (drinkvoeding) opstarten. De kosten worden vergoed door uw zorgverzekeraar.
Corona virus update (01-04-2020)
De spreekuren bij Diëtistenpraktijk Bionda zullen t/m dinsdag 28 april telefonisch plaatsvinden i.v.m. het corona virus. Alle reeds geplande afspraken zullen telefonisch (of via Whats app videobellen in overleg met u) plaatsvinden. Wij proberen u op de afsproken tijd te bellen, in ieder geval op dezelfde dag waarop de afspraak gepland staat. Wij hopen op uw begrip hiervoor. Voor nieuwe afspraken kunt u bellen of een mail sturen.
Corona virus update (16-03-2020)
De spreekuren bij Diëtistenpraktijk Bionda gaan vanaf vandaag t/m vrijdag 3 april telefonisch plaatsvinden om verdere verspreiding van het corona virus te voorkomen. Alle reeds geplande afspraken zullen telefonisch (of via Whats app videobellen in overleg met u) plaatsvinden. U zult op de afsproken tijd gebeld worden. Wij hopen op uw begrip hiervoor. Voor nieuwe afspraken kunt u bellen of een mail sturen.
Corona virus (13-03-2020)
De spreekuren bij Diëtistenpraktijk Bionda gaan door zoals ingepland op afspraak op alle locaties. Echter, indien u neusverkouden bent, niest of hoest of koorts heeft, dient u de afspraak of te verzetten of om te zetten in een telefonisch of email consult. Bij vragen of onduidelijkheden kunt u contact opnemen (06-34416399 of info@bionda.nl). Verder worden de vanzelfsprekende voorzorgsmaatregelen genomen die worden geadviseerd door het RIVM. Tevens tippen wij u om voor adviezen omtrent gezond (lang houdbare) boodschappen doen en de houdbaarheid van uw boodschappen te kijken naar de actuele informatie op www.voedingscentrum.nl.
Nieuw: Smikkel en Bikkel en Kik for Kids (12-02-2020)
Diëtistenpraktijk Bionda werkt met het Kik for Kids programma, een speciaal programma voor kinderen met overgewicht waarbij met het kind EN gezin samen gewerkt wordt naar een gezond(er) gewicht. Deze behandelmethode zit vol met leuke en leerzame oefeningen, spelletjes en opdrachten. Veelal wordt hierbij samen gewerkt met de kinderfysiotherapeuten Linda Manders en Isabel Hengst (Fysiotherapie Mill). Door wekelijks te sporten onder begeleiding van een kinerfysiotherapie binnen het Smikkel en Bikkel programma vergroot je de kans op succes. Gemiddeld duurt het Kik for Kids programma 4 - 24 maanden.
Heeft u al jaren coeliakie? (20-11-2019)
Al jaren bekend met coeliakie? En komt u nog wel eens voor een check bij de diëtist? Dit kan zeker verstandig zijn. De in coeliakie gespecialiseerdee diëtist Bionda kan met u nagaan of u het dieet naar de laatste inzichten juist opvolgt om complicaties van coeliakie te voorkomen. Denkt u aan het juist lezen van etiketten, nieuwe apps die het u gemakkelijker kunnen maken, nieuwe glutenvrije producten die op de markt zijn gekomen, het doornemen van uw voedingspatroon (bijv. eet u volwaardig of heeft u kans op vitamine- en mineralentekorten, krijgt u genoeg voedingsvezel binnen etc.), maar ook praktische vragen (denk aan uit eten, vakanties, stage, school, werk, aftrekkosten belastingdienst, zin of onzin van de glutenpil, uw lievelingsgerechten glutenvrij bereiden) kunnen beantwoord worden. Jaarlijks krijgt u 3 uur dieetadvisering vanuit het basispakket vergoed en eventueel nog extra uren via uw aanvullende zorgverzekering.
Diëtistenpraktijk start nieuwe vestiging in Wanroij (04-11-2019)
Vanaf januari 2020 start Diëtistenpraktijk Bionda een 3e vestiging: in Wanroij. Diëtist Karin stopt in Wanroij en draagt haar cliënten over aan diëtist Bionda. De locatie zal ongewijzigd blijven in Wanroij: namelijk de Hoevensestraat 5a, in het pand van Body Fit, ingang linkerzijde. De spreekuurtijden worden de woensdagochtend (even weken) en woensdagmiddag (oneven weken). Diëtist Bionda kijkt uit naar deze nieuwe werklocatie, nieuwe cliënten en samenwerking met de huisartsen, praktijkondersteuner en andere paramedici in Wanroij. Op maandagen en vrijdagen blijft Bionda in Haps en Mill werken.
Uitzending Radar (21-10-2019)
In deze uitzending van Radar wordt het rapport van Foodwatch aangehaald. Hierin staat dat het voedingsadvies van een diëtist onmiskenbaar in het belang moet zijn van degene die het advies heeft gevraagd. Zoewel de beroepsvereniging van de diëtisten, de NVD, als diëtist Bionda onderschrijft dit uitgangspunt volledig. Het Foodwatch rapport roept daarnaast op dat diëtisten om die reden alle banden met de voedingsindustrie moeten verbreken. Echter, gezonde voeding en leefstijl kan alleen gerealiseerd worden in samenwerking± het sreven naar gezonde voeding is per definitie een publiek / private samenwerking tussen vele partijen uit de voedselketen. De overheid stimuleert deze dialoog en stelt dit zelfs als voorwaarde in subsidie trajecten. Ook commerciële partijen hebben een verantwoordelijkheid in de kwaliteit, veiligheid en innovatie van onze voeding. Uitwisseling van kennis en informatie is hierbij belangrijk; zowel om producten te kennen, denk aan medische voeding zoals drinkvoeding, als om innovatie te bevorderen, denk aan het reduceren van het zoutgehalte in voedingsmiddelen. Het is waar dat de NVD gelden ontvangt om activiteiten mogelijk te maken zoals scholingen en goede informatievoorziening. Diëtisten hebben echter codes en gedragsregels, in te lezen in de wachtkamer van Diëtistenpraktijk Bionda, om te waarborgen dat deze gelden geen invloed hebben op het onafhankelijke en objectieve advies van de diëtist. Zo beoordeelt diëtist Bionda, met haar wetenschappelijke achtergrond en werkervaring, telkens opnieuw de objectiviteit van de inhoud en sprekers van de door de industrie gesponsorde bijscholingen.
Dag van de Diëtist: blogs bij Dieet Dit Dieet Dat (19-09-2019)
Vandaag is het de Dag van de Diëtist. Een dag waarop de diëtist in beeld gebracht wordt via de media, bijvoorbeeld via de campagne Dieet Dit Dieet dat. Via www.dieetditdieetdat.nl kunt u interessante blogs lezen over voeding, geschreven door diëtisten. Actuele onderwerpen zijn: drop, behoefte aan chocolade tijdens de menstruatie, voeding en dementie, voeding en borstvoeding etc. Neem gerust eens een kijkje.
Nieuwe weegschaal met 10 lichaamsfuncties bij Diëtistenpraktijk Bionda (14-08-2019)
Vanaf vandaag kunnen cliënten gebruik maken van deze weegschaal met maar liefst 10 lichaamsfuncties. Naast het lichaamsgewicht en de Body Mass Index (BMI), wordt ook het vetpercentage, watergehalte, ruststofwisseling, metabolische leeftijd en spiermassa gemeten (in 15 seconden). Om al deze gegevens te kunnen analyseren, beschikt de weegschaal over de BIA-technologie (analyse van de bio-elektrische impedantie) met segmenten van 8 elektroden. Deze uitgebreide functies zijn voor alle volwassenen mogelijk, m.u.v. zwangeren en mensen met een elekronisch implantaat, zoals een pacemaker of ICD.
Splinternieuwe spreekkamer op de locatie Haps bij Podotherapie Propuls (01-08-2019)
Vanaf deze maand werkt diëtist Bionda in een splinternieuwe spreekkamer op de locatie Haps, bij podotherapie Propuls Thijssen en Laugs. De spreekkamer heeft een fris grijs en wit kleurtje gekregen, nieuwe meubels en kleurrijke schilderijen. De ingang naar de diëtist kan zowel via de Fysioherapie ingang (rechtsaf) als de Podotherapie ingang. Tevens heeft de wachtkamer een moderne nieuwe inrichting en kleurtje gekregen. De openingstijden blijven ongewijzigd: de even maandagmiddagen is diëtist Bionda in Haps.
Nieuw: de Ingrediëntenchecker (26-06-2019)
Sinds vandaag is in de app 'Kies Ik Gezond?' een uniek hulpmiddel toegevoegd: de ingrediëntenchecker. Handig voor iedereen die op een ingrediënt wil (vegetarisch eten / palmolie vanwege het milieu of toegevoegd suiker of zout vermijden voor je gezondheid) of moet (voedselallergie bijv. koemelk of noten / voedselintolerantie bijv. glutenintolerantie) letten. Je scant een voedingsmiddel m.b.v. deze app en ziet meteen of het ingrediënt erin zit of niet. Je hoeft dus niet meer het hele etiket uit te pluizen. Dit maakt het veel makkelijker om producten te vinden die je kunt nemen. Als gespecialiseerd coeliakie diëtist ziet Bionda dit als een grote stap voorwaarts voor iedereen die glutenvrij moet eten. Producten met het glutenvrij-keurmerk 'Crossed Grain Logo' zijn herkenbaar in de app. Dat zorgt niet alleen voor gebruiksgemak, maar draagt ook bij aan de gezondheid van mensen met glutenintolerantie.
Nascholing: Specialisatie Coeliakie (17-06-2019)
Jaarlijks gaat diëtist Bionda naar de nascholingsdagen voor haar specialisatie als Coeliakie diëtist. Vandaag stond de scholing in het teken van de nieuwe Eu-richtlijn Coeliakie bij volwassenen. Zo zijn er wijzigingen t.a.v. wanneer er wel of geen DEXA scan uitgevoerd dient te worden, inzichten omtrent glutenvrije haver en hoe vaak tekorten aan vitamines en mineralen er bij diagnose zijn (7-80% heeft een ijzertekort en 5-41% een vitamine B12 tekort bij diagnose). Tevens is er weer wat meer bekend over glutensensitiviteit en blijken sommige mensen slow-responders (antistoffen blijven lang te hoog doordat immuunsysteem trager reageert) te zijn.
Boek: Vet Belangrijk (12-06-2019)
Naast scholingen, symposia, themabijeenkomsten en intervisies leest diëtist Bionda ook boeken om haar vakkennis uit te breiden. Onlangs las ze het boek 'Vet Belangrijk', geschreven door de auteurs: Dr. M. Boon (internist) en prof. L. van Rossum (internist-endocrinoloog). In dit ruim 200 pagina's tellende boek leest u feiten en fabels over voeding, vetverbranding en verborgen dikmakers. Hieronder een interessant stuk: Bij een langdurig verhoogd cortisol(stress)gehalte kan een herverdeling van lichaamsvet plaatsvinden. Vetmassa in armen en benen neemt af en vetmassa in de buik neemt toe. Dit kan ontstekingsstofjes aanmaken. Ook geeft cortisol signalen aan het eetlustregulatiecentrum in de hypothalamus in de hersenen, waardoor er een hongergevoel ontstaat. M.n. trek in vet- en suikerrijke producten. Ook zijn er aanwijzingen dat suikerrijk voedsel kan leiden tot verhoging van cortisol...kortom: er kan een vicieuze circel ontstaan! Ook alcohol kan het cortisolgehalte verhogen. Naast mogelijk extra buikvet door hoog cortisolgehalte, kan overmatig alcoholgebruik ook bijdragen aan gewichtstoename door een lichte daling van testosteron (bij mannen), het onderdrukken van de